Terakts dārzs - sapņu projekts nogāzei

2013. gadā Itālijas pilsētā Chiavari, netālu no Dženovas, arhitekti Nicola Spinetto un Daniel Manetti kļuva par novārtā atstātu zemes gabalu ar asu novirzi brīnišķīgā daudzpakāpju dārzā. Mēs pateiksim, kā viņiem izdevās.

Arhitekts Nikola Spinetto ierosināja lielisku risinājumu visai bieži sastopamajai problēmai - nepieciešamībai aprīkot vietu stāvā nogāzē.

Sadarbībā ar Daniel Manetti, viņam izdevās bez atzinības pārvērst novārtā atstātu dārzu privātmājā Itālijas piekrastē Ligūrijas jūrā un pārvērst to par daudzpakāpju amfiteātra dārzu ar ēdamistabas zonu un lauku virtuvi.

Projekta informācija

Dārza platība ir 175 kv.m. Šajā diezgan kompaktajā telpā dizaineri novietoja terasi trīs līmeņos un ēdamistabas zonu ar galdu un krēsliem. Aptverta vasaras virtuve aizņēma vēl 12 kv.m.

 

Dārza celiņa klājs

Interesants projekts - dārza ceļš - ir izgatavots no klājiem klāja formā. Tā ved no mājas uz vasaras virtuvi, paplašinot ēdamistabas zonu. Terases malas un virtuve ir izklāta ar tādu pašu materiālu kā klājs - Douglas egle (pseido-hemlock).

Pēc Nikola Spinetto domām, dēļi apzināti tika atstāti neapstrādāti, tā ka Vidusjūras piesātināta gaisa un karstās saules ietekmē koks, galu galā, ieguva interesantu tekstūru un raksturīgu pelēcīgu nokrāsu.

Slīpuma pastiprināšana

Kā redzams no fotogrāfijām, māja atrodas kalnainā apvidū, tāpēc vietas slīpums bija diezgan asas. Un, lai izlīdzinātu reljefu, dizaineri "nogriež" kalnu, organizējot trīs līmeņu terasi.

Ņemot vērā, ka uz nogāzes pieauga vairāki nobrieduši koki ar spēcīgu sakņu sistēmu, līmeņi bija vajadzīgi, lai tie būtu ticami stiprināti. No pirmā acu uzmetiena var šķist, ka koka “žogs” tur visu šo zemes daudzumu, faktiski koks tiek izmantots tikai kā odere, bet betona blokiem ir atbalsts.

Jauka prēmija ir tā, ka mini-soliņi ir iebūvēti terasēs.

Vasaras virtuve un ēdamistabas zona

Virtuvei kalna nogāzē ir dobi, tāpēc šī zona izskatās kā ainavas dabisks pagarinājums. Virtuve ir diezgan smaga, bet funkcionāla: ir izlietne, maza darba virsma un picas krāsns. Ko vēl jums vajag ģimenes itāļu vakariņai pagalmā?

Ir vērts pievērst uzmanību neparastas asaras formas tabulai. Šāda dizaina kustība novērš lielgabarīta sajūtu. Viss projekts izskatās viegli, dinamiski, stilīgi.

Interesanta detaļa ir mobilais "jumts" virs ēdamistabas zonas. Lai neapgrūtinātu telpu ar sarežģītām arhitektūras formām un dotu īpašniekiem iespēju ļaut saulei uz pagalmu vai, gluži pretēji, paslēpt no tā, dizaineri ieteica izmantot biezu audumu, kas piestiprināts pie trim biezām virvēm grīdas seguma vietā.

Šādu jumtu var viegli noņemt vai mazgāt, ja nepieciešams.

Izkraušana

Acīmredzot mājas īpašnieki nav dārzkopības un dārzkopības lieli fani. Dārza ainavu dizains ir minimāls. Galvenie dominanti šeit ir koki. Pārējā telpa ir apstādīta ar tīru zālienu.

Vienu sienu no mājas ieejas līdz virtuvei stiepjas zaļš miskborderis ar zemiem krūmiem un zemes seguma augiem. Pie ieejas virtuvē var redzēt podi ar ficus un mandarīnu.

Protams, līmeņus, ja nepieciešams, varētu izmantot kā augstas gultas, pievienot dažas vertikālās gultas, bet tas būtu pilnīgi atšķirīgs dārzs ar atšķirīgu raksturu un atmosfēru.

Šajā projektā viss ir vienkārši, dabiski tuvs dabai. Tas rada sajūtu, ka jūs esat zaļā krāsā. Turklāt nav grūti uzturēt šāda dārza “tirgojamo” izskatu - tas ir pietiekami, lai to ūdeni sajauktu un zālienu sagrieztu regulāri. Piekrītu, sapnis, nevis dārzs!

Nepieciešams vairāk iedvesmas ainavas pārstrādei? Apskatiet mūsu rakstu par vienas vietnes pārveidošanu Kijevā. Pirms un pēc bildes jūs pārsteigs!

Pamatojoties uz nicolaspinetto.com

Loading...